Μαρμακέτω

Μαρμακέτω και Φαρσάρω

Μαρμακέτω, Κεντρική ΠλατείαΤο Μαρμακέτω (ή αλλιώς Μαρμακέτων ή Μαρμακέτο) είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στις ανατολικές πλευρές του Οροπεδίου Λασιθίου σε υψόμετρο 890m, στους πρόποδες του λόφου Φακιδιά. Στην κοινότητα του Μαρμακέτου ανήκει και ο οικισμός Φαρσάρω. Παρά το μικρό του μέγεθος, αυτό το μέρος έχει πολλά πράγματα για τα οποία αξίζει να αναφερθεί.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το Μαρμακέτω ως το χωριό του Καπετάν Καζάνη, του μεγάλου και λησμονημένου από την πολιτεία οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων. Ωστόσο, το Μαρμακέτω έχει να πει κι άλλα πολλά στον επισκέπτη. Εκτός από το θαύμα με τις ξερές βιόλες της λαμπρής που ξανανθίζουν κατά τη διάρκεια του Ευαγγελίου στις 8 Μαΐου (του Άη Γιαννιού του Θεολόγου), στο χωριό αυτό έλαβε χώρα και η δεύτερη μεγαλύτερη μάχη της Κρήτης μετά του Αρκαδίου κατά την περίοδο των Ελληνικών Επαναστάσεων, η Γιγαντομαχία του Λασιθίου, προς τιμή της οποίας μετονομάστηκε ο τότε Νομός Σητείας σε Νόμος Λασιθίου. Άλλωστε πολλές είναι οι φορές που οι Τούρκοι κατέκαψαν το χωριό κυρίως για την επαναστατική δράση της κοντινής Μονής Κρουσταλλένιας. Επίσης, δίπλα στο χωριό υπάρχει το Σπήλαιο της Τραπέζας ή Κρόνιο, που μαζί με το Δικταίον Άντρο στο Ψυχρό, αποτέλεσαν τους σπουδαιότερους χώρους λατρείας του Δία στο Λασίθι.

Αυτή λοιπόν η μικροσκοπική αλλά ιστορική κουκίδα στο χάρτη, το δικό μας αγαπημένο Μαρμακέτω που ερημώνει αργά και σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν η μόνη μας σκέψη για την κατασκευή αυτής της ιστοσελίδας. Ελπίζουμε μέσα από αυτήν την προσπάθεια να αναδειχτεί το χωριό μας, να επανασυνδεθούν οι απανταχού Μαρμακεθιανοί και να καταφέρουμε να οργανωθούμε για να επαναφέρουμε ένα μέρος της παλιάς αίγλης του χωριού.

<